DR2

lørdag 20/03 kl. 23.00

Filmperler: Fritz Bauer – En fjende af staten

Tysk drama fra 2015 «Der Staat gegen Fritz Bauer» I 1957 jobber den jødiske statsadvokat Fritz Bauer iherdig for å bringe Det tredje Rikets krigsforbrytere for retten, men forhenværende nazister og den tyske stat foretrekker å holde fortidens synder skjult. En dag mottar han fortrolige opplysninger om at en av hovedarkitektene bak holocaust, SS-offiser Adolf Eichmann, gjemmer seg i Argentina. Kan han oppnå rettferdighet innenfor lovens grenser?

onsdag 17/03 kl. 21.50

Jagten på den sidste Dinosaur (1:4)

Dansk reportasje fra 2018. Episode 1 av 4. Jakten på den siste dinosauren begynner på Knuthenborg Slot hvor Christoffer Knuth bor. Han er greve og dinosaur entusiast. Knuth har i lang tid hørt rykter om at det skulle leve en dinosaur dypt inne i den Kongolesiske jungelen. Dinosauren blir kaldt Mokele Mbembe og lever i følge lokale stammefolk i en sjø i en svært utilgjengelig del av jungelen. Knuth vil bevise deres eksistens og vil organisere en ekspedisjon dit. Med […]

onsdag 17/03 kl. 21.30

Historien om mennesket – med Rane Willerslev (1:4)

Dansk dokumentar serie. Episode 1 av 4. For seks millioner år siden fikk en ape to unger. Den ene ble over tid til en sjimpanse. Den andre ble til deg, et menneske, Homo Sapiens. Rane Willerslev forteller den fantastiske historien om menneskets evolusjon fra ape til menneske.

onsdag 17/03 kl. 21.00

Henning og Dødsmissilet (1:4)

Dansk dramadokumentar. Episode 1 av 4. 6. september 1982. En mann trykker på noen ødelagte knapper og det skal få fatale følger. Han er om bord på det danske krigsskipet «Peder Skram» for å sjekke missilsystemet, når en missil plutselig avfyres og ikke kan tilbakekalles. Besetningen vet ikke hvor den er på vei. De vet kun at missilen består av 100 kg sprengstoff, og at den er skapt for å ødelegge. Men hva har missilen kurs mot? Passasjerfergen mellom Jylland […]

onsdag 17/03 kl. 18.40

De fem cirkler – Tivolis nye nabo

Dansk dokumentarfilm. Filmen «De fem cirkler» skildrer oppføringen av et svært spektakulært bygg midt i København, på opplevd av både arkitekt og brukerne. Filmen beskriver også den tvil man har som arkitekt, når man går utover arbeidsbeskrivelsen og tillater seg en større kunstnerisk frihet. Tvilen som alltid følger en i en kreativ prosess.

tirsdag 16/03 kl. 20.50

Til Sama

Kritikerrost og prisbelønnet film. «Til Sama» er en rørende og intim dokumentar lage av den 26 år gamle moren Waad al-Kateab. Hun følger sin ett år gamle datter og hennes siste dagene av kampen om Aleppo i Syria, i tilfelle Waad og mannen hennes, som ligger på sykehuset i Aleppo, ikke overlever krigen. Filmen er formet som et langt kjærlighetsbrev til Sama, og forsøker å besvare det, som andre Syria-filmer ofte etterlater ubesvart: Hvorfor blir disse mennesker der de er? […]

mandag 15/03 kl. 00.00

Min barndoms synder (3:3) – Min største kamp

Dansk dramadokumentar. Episode 3 av 3. Et barn vil gjøre alt for å overleve. Og en voksen mann kan flykte fra sine demoner i årevis, men først når han ser dem i øynene, kan et oppgjør med fortiden begynne.

mandag 15/03 kl. 23.30

Min barndoms synder (2:3) – Gerningsmanden

Dansk dramadokumentar. Episode 2 av 3. I denne episoden avsløres et maktbegjær, som ingen kjente til. For virkeligheten er ikke alltid som man tror – og nesten aldri som man håper.

mandag 15/03 kl. 23.00

Min barndoms synder (1:3) – Overgrebet

Dansk dramadokumentar. Episode 1 av 3. Hva får en voksen mann til å skamme seg så mye at han begår selvmord? I denne «True Crime-dokumentaren» følger vi hans venninne fra barndommen når hun graver tilbake i deres fortids hemmeligheter.

mandag 15/03 kl. 20.00

Jægerne (2:3)

Svensk krim fra 2018 «Jägerna». Episode 2 av 3. Erik Bäckström våkner opp på sykehuset, men er snart ute på bjørnejakt igjen sammen med gruve eieren Markus og hans sørafrikanske gjester. Men, jegerne blir selv jaget, for ute i skogen venter den hevntørste Benjamin. Når de blir angrepet innser Erik, at Benjamin kan bevise at Markus er innblandet i drapet på Johannes.

søndag 14/03 kl. 20.00

Miniskørtet og revolutionen

Dansk dokumentar fra 2016. Helt siden Mary Quant designet miniskjørtet på 60-tallet så har den lille bekledningsgjenstanden være en symbolsk kamp plass. I dokumentaren undersøker vi miniskjørtets globale status som både «fashion statement», som en oppfordring til sex og overfall og som protest symbol og kvinnefrigjøring. på 60-tallet trakk vestlige kvinner i miniskjørt for å gjøre opprør mot autoriteter og i dag er Afrikas protestbevegelse «My dress my choice» spydspissen for kampen om miniskjørtet og for kvinners frihet og rett […]

lørdag 13/03 kl. 23.00

The Grandmaster

Hongkongkinesisk actiondrama fra 2013 «Yi dai zong shi». Historien om den legendariske kung-fu-mesteren Ip Man, fortalt av den stilskapende instruktøren Wong Kar-wai. 1930-tallet er en gullalder for kampkunsten i Kina. I byen Foshan er det mange forskjellige kung-fu-stilarter, og utøverne møtes ofte for å utkjempe dødelige kamper. Den rike familiefaren Ip Man mestrer wing tsun-stilen. Han er det nye kung-fu-håpet, men snart snur den japanske innovasjonen opp og ned på alt.

onsdag 10/03 kl. 20.00

Stalins berygtede Gulag (3)

Fransk dokumentarserie fra 2019 «Goulag, une histoire soviétique». Episode 3. I slutten av 40-tallet kjempet to millioner fanger for å overleve under Gulag-leirenes ubarmhjertige kår. Da Stalin dør i 1953, overtar Khrusjtsjov som president. Han frigjør en million fanger. Langsomt lukkes Gulag-systemet ned og med kommunismens fall forsvinner leirene fra Russland og verdens erindringer.

tirsdag 09/03 kl. 19.00

Spøgelsesraketterne

Svensk dokumentar fra 2015 «Ghost Rockets». Foreningen UFO-Sverige holder til i en kjeller i Norrköpning. Den ble grunnlagt på 1970-tallet og har verdens største UFO-arkiv og journalist Clas Svahn har de siste tyve årene arbeidet med å endre offentlighetens oppfattelse av UFO-observasjoner. De fleste observasjonene kan forklares naturlig, men enkelte kan det ikke. Clas Svahn har satt seg fore å forsøke å løse et av Europas største mysterie, nemlig det såkalte «spøkelsesraketter».

mandag 08/03 kl. 20.00

Jægerne (1:3)

Svensk krim fra 2018 «Jägerna». Episode 1 av 3. Erik Bäckström er stoppet å jobbe som politimann og har trukket seg tilbake til sitt hjemsted i Nord-Sverige. Da mineentreprenøren Markus utsettes for et attentatforsøk, ber han Erik om hjelp for å finne gjerningsmannen. Eriks nevø, politieleven Peter, blir også innblandet i etterforskningen som raskt gir Erik farlige fiender.

søndag 07/03 kl. 20.20

Tove i stykker

Dansk prisvinnende kortfilm fra 2020. Det er med livet som en innsats at skriftene blir til, og med det levde livet som selve litteraturelementet. En lydcollage av intervjuer og poesilesninger vevet sammen med noen vakre animasjoner, tar for seg skjæringspunktet mellom liv og litteratur for Tove Ditlevsen. Vi møter både hvitvindrikking, frekke Tove og den skjøre, ensomme sjelen som utgjør forfatteren som har gitt oss så mange ord og følelser underveis – fra «Barndommens gade» og langt inn i voksenlivet. […]

lørdag 06/03 kl. 23.00

Filmperler: Postbudet

Prisbelønnet italiensk romantisk drama fra 1994 «Il postino». Ungkaren Mario blir postbud for dikteren Pablo Neruda, som bor i eksil. Han bringer dikteren nytt fra hele verden. Alle brevene kommer fra kvinner. Men tanke på poesiens effekt på kvinner kaster Mario seg over Nerudas dikt. Hans fornemmelse for poesi viser seg nyttig, når han møter den smukke Beatrice.

lørdag 06/03 kl. 21.00

Temalørdag: Mændene slår igen – på DR2

I årtier har kvinnene ført en kjønnskamp mot mennene. Nå svarer de tilbake. Likestillingen skal gå begge veier. Selv om mennene stadig tjener mer penger og har mer makt i næringslivet, så har kvinnene en stor skjult makt over mennene. For eksempel, når det gjelder barn, sex, utdannelse og hjemmet. Kvinnene har til og med et bedre liv, på en rekke områder: De lever lengre, er bedre utdannet, er sunnere, mindre slitne og har lettere for å finne en partner. […]

torsdag 04/03 kl. 23.00

Sportverdens overgrebsanklager

Fransk dokumentar fra 2020 «End Game: Breaking the Silence». Det antas at ett ut av syv sportsbarn utsettes for seksuell vold eller sjikane. Men ofte blir disse krenkelsene dekket til på elitenivå. Basert på en hittil usett undersøkelse, som dekker forskjellige sportsgrener i forskjellige land over en periode på flere år, avslører vi hvordan systemet ofte beskytter misbrukerne. Hvem hadde kjennskap til det som skjedde? Hvorfor fremmer sportsmiljøet slike handlinger?

torsdag 04/03 kl. 21.00

Efterforskerne (6:6)

Dansk dokumentarserie. Episode 6 av 6. Mettes forklaring passer ikke med politiets telefondata lister. Hvor var hun den natten mannen hennes døde? Forsvarsadvokat Luise Høj og tidligere statsadvokat Birgitte Vestberg har ulike syn på politiets etterforskning, men til slutt dukker avgjørende opplysninger opp. En rekke tidligere politifolk og advokater retter skarp kritikk mot den generelle kvaliteten i rettssystemet.